Second hand på nätet

Tanken på att inte ge sitt barn nya ägodelar plågar många föräldrar. Det är redan skrämmande nog att ha ansvaret för ett nytt litet liv och dess välmående. Hur svårt är det egentligen att se till att ens barn mår optimalt? Tyvärr så kommer ju inte barn med bruksanvisning, eller en manual som innehåller en konsumentupplysning så man vet vad som är bra att köpa till sitt barn. Med ett barn kommer ett väldigt stort nummer av inköp som måste göras. Hygienartiklar, nya kläder, leksaker, bilstolar, barnvagnar, mat, skor och säng för att nämna några få.

Personligen tror jag att nyfödda barn verkligen behöver ett bättre konsumentskydd. Även i Sverige, även om det är mycket bättre här än i många andra länder. Det är vanligt att de nyblivna föräldrarna gör om ett av rummet i lägenheten eller huset till en barnkommare. Detta görs utan att man funderar på om de saker man har köpt till kammaren innehåller ämnen som kan vara skadliga för sitt barn. Dessa skadliga ämnen kan finnas i allt från kläder till möbler. Men det är inte bara det egna nyfödda barnt som kan drabbas av mindre genomtänkt konsumtion. Många av de varor som innehåller gifter eller av annan anledning inte är bra för de nyfödda barnet, kan även ha en negativ påverkan på klimatet.

Hur kan man göra för att konsumera smartare åt sitt barn? Både för det nyfödda barnets hälsa, men även för vår planet.
Svaret är: Second hand. Att handla second hand kläder, är även när det kommer till barnkläder ett smartare val. Second hand kläder har haft tid, att genom användande och många tvättar, att helt bli fria från skadliga kemiska ämnen som vanligtvis finns i kläder när dom är nya. Babykläder som har vart med om tillräckligt många tvättcykler blir helt enkelt fria från de kemikalier som tillsätts under tillverkningen.
Även möbler som säljs i second hand butiker har haft tid att göra sig av med de farliga kemikalier nya möbler kan utsöndra. Detta kan vara kemikalier som flamskyddsmedel eller lim.
Som tur är så blir konsumenterna mer och mer medveten om farorna med kemikalier i olika varor som finns på marknaden. Det har på senare tid dykt upp fler och fler second hand butiker, även på nätet. Second hand online har blivit riktigt populärt det senaste. Själv rekomenderar jag ChanceTwo, som säljer begagnade märkeskläder på nätet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *